Dela

Facebook Mail Twitter

Ny podd har premiär – MKV-podden

”Hur medievetare förklarar världen” är den ambitiösa undertiteln på den nya podden med medie- och kommunikationsvetarna Anne Kaun och Staffan Ericson som har premiär idag. ”Vårt inte så blyga mål är att få hela Sverige veta vad MKV står för!” Säger initiativtagarna och programledarna.

Student läser på en surfplatta

MKV-podden ingår i Södertörns podd-plattform och är den första svenska podden som diskuterar dagsaktuella ämnen från ett MKV-perspektiv, det vill säga med hjälp av kunskap från Medie- och kommunikationsvetenskap. Programledarna Anne Kaun och Staffan Ericson, båda verksamma vid ämnet Medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörns högskola, gästas av eminenta medieforskare från hela landet.

Lunchdiskussioner mynnade ut i poddidé

Idén till podden fick Anne och Staffan vid sina lunchdiskussioner – båda är poddentusiaster och insåg snart också att de inte kunde hitta en podd som behandlade just deras fält; medie- och kommunikationsvetenskap.

– Så delvis uppstod idén i frustration över att medievetenskapliga perspektiv inte har mer offentligt genomslag, trots att allt fler frågor i tiden handlar om medier, och delvis av fascination inför formatet podd som ju inte ligger långt ifrån vår seminariekultur, säger Staffan.

– Först var det mest på skoj att vi skissade på olika avsnitt men vi tyckte både att det var väldigt roligt så vi satte igång egentligen direkt, lägger Anne till.

I podden kommer samhällsviktiga frågor tas upp, så poddmakarna ser framför sig en bredare publik än enbart lärare och studenter inom medie- och kommunikationsvetenskap.

Förklara skeenden ur ett medievetenskapligt perspektiv

– Vi visar i podden hur man kan förklara aktuella och intressanta samhällsfrågor ur ett medievetenskapligt perspektiv. Vi tror nog att just detta perspektiv kan vidga diskussionen och är ett viktigt bidrag i ett samhälle som präglas så otroligt mycket av medier, säger Anne.

I MKV-podden kommer olika aktuella frågor tas upp, som rollen och framtiden av opinionsundersökningar under valen, medietillit och pandemin, varför man hyser förtroende, eller inte, för medier, vilka som får komma till tals och inte i sociala medier och mycket mer. I det återkommande inslaget ”Vi läser” återvänder podden till MKV-klassiker och diskuterar deras relevans för det aktuella ämnet samt spana in helt nyutkomna böcker inom fältet.

– Målet är att börja i en aktuell händelse men alltid relatera den till en större kontext och historisk utveckling, menar Anne och Staffan.

Är opinionsundersökningar i samband med val alltid fel?

MKV-podden är tänkt att komma ut med ungefär ett avsnitt i månaden, och idag utkommer alltså premiäravsnittet som beskrivs så här på poddens instragramkonto @mkv_podden: ” I första avsnittet ”Opinion” talar vi opinionsmätningar med Bengt Johansson, JMG och kommer svara på frågan om opinionsundersökningar i samband med val alltid är fel. Vi läser Paul Lazarsfelds ”People’s Choice”, från 1948. Bengt kommer att tänka på Ian Hunter’s When I am president.”

MKV-podden hittar du via Södertörns högskolas samlingssida för alla poddar, sh.se/poddar, eller på poddplattformen Acast Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Media

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-03-03