Dela

Facebook Mail Twitter

Göran Bolin invald i ansett forskningssällskap

Som en av två svenska forskare har Göran Bolin, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, valts in som ledamot i forskningssällskapet International Communication Association, ICA. I motiveringen nämns särskilt hans insatser för forskningen i Baltikum och Östeuropa.

Göran Bolin 

I slutet av juni valde forskningssällskapet ICA in 30 nya ledamöter, så kallade fellows. En av dem var professor Göran Bolin, som anslöt sig till skaran utvalda medie- och kommunikationsforskare tillsammans med kollegan Jesper Strömbäck (Göteborgs universitet). Urvalsgrunderna baseras som så ofta i dessa sammanhang på excellenta vetenskapliga meriter.

− Det är känns oerhört stort att ha blivit invald i denna prominenta samling forskare. ICA är ett av de viktigaste internationella forumen för akademiskt nätverkande och spridning av forskningsresultat, så att bli uppmärksammad på detta sätt är fantastiskt hedrande. Inte bara för mig personligen utan också för Södertörns medieforskning mer allmänt. Särskilt roligt var det att de betonade mina insatser för forskning om Baltikum och Östeuropa i nomineringstexten, säger Göran Bolin.

Vill stärka medie- och kommunikationsforskningen

International Communication Association grundades 1950 och har idag omkring 4500 medlemmar världen över, varav cirka 220 är ledamöter. Syftet med organisationen är att stärka fältet medie- och kommunikationsforskning, detta genom att bland annat möjliggöra excellent forskning.

Göran Bolin har varit anställd vid Södertörns högskola sedan 1998 och utsågs 2004 till professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Forskningsfältet som han rör sig genom är brett och kombinerar ofta flera dimensioner av samhället, så som ekonomiska, kulturella, sociala och teknologiska. Framför allt har forskningen kretsat kring medieanvändning i relation till mediestrukturer och mediers organisering. Våren 2023 kom boken Managing Meaning in Ukraine där Göran Bolin tillsammans med kollegan Per Ståhlberg studerat hur Ukraina genom sin kommunikation skapar bilden av landet för omvärlden.

Ta gärna del av motiveringstexten från ICA:

Göran Bolin, Professor of Media and Communication Studies at Södertörn U. He is an original and versatile communication scholar, who has made his mark on a wide range of research areas across our field, with early publications in such areas as youth and media violence; media and generational cultures; and audiences in the age of media convergence. In recent years he has been a co-founder of the recent addition to the theoretical and empirical terrain known as ’mediatization research‚’ which seeks to understand the mutual ’development logics’ of media institutional innovations and cultural and political domains in the digital age, as we witness the mediatization of politics, religion, sports, etc. Recently he has combined his interest in mediatization with pioneering research about the mechanisms of data capitalism, resulting in publications about the social dynamics of datafication, metrics, personalization algorithms, and social media surveillance and the experience of authoritarianism. He has shown exceptional foresight in establishing lasting collaborative relationships with media and communication researchers in Eastern Europe after the fall of the Iron Curtain. He has devoted a sustained research effort to exploring the media frameworks emerging in the Baltic countries, since 2015 adding the Ukraine to his research portfolio, analyzing propaganda and management of information in the Ukraine-Russia conflict. In 2023 he will publish Managing Meaning in Ukraine (MIT Press). He is Chair of the prestigious Academia Europaea’s section for Film, Media and Visual Studies and member of the executive board of the European Communication Research and Education Association (ECREA).

 

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Media

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-08-23