Dela

Facebook Mail Twitter

Nytt forskningsprojekt: Så skapade Tsarryssland sitt eget tropikerna

I södra Kaukasus växte under 1800-talets andra hälft ett nytt tropikerna fram. Citrus- och teodlingar, palmträd och bambu. Varför och hur det gick till ska Oleksandr Polianichev fördjupa sig i inom ramarna för ett nytt forskningsprojekt finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

Student läser på en surfplatta

I dagens Sotji, Suchumi och Batumi kan man fortfarande se spåren av det ryska imperiets ambitioner att skapa ett tropikerna på hemmaplan. Här odlas idag apelsiner, te och andra grödor som i vanliga fall hittas närmare ekvatorn.

− Dåtidens Ryssland, och senare även Sovjetunionen, la mycket stolthet i att kunna säga att imperiet omfattade alla klimatzoner, från arktiskt till tropiskt. Så stort var imperiet, säger Oleksandr Polianichev, doktor i historia och projektforskare på Södertörns högskola.

Utopiska projekt

I början av 1800-talet annekterade Ryssland stora landområden i södra Kaukasus. Snabbt uppstod ett intresse för att odla grödor och växter som hittas på varmare breddgrader. Landets politiska elit och ledande agronomer var övertygade om att regionen lämpade sig för detta. Mycket för att det inte fanns kunskap och tillförlitliga data kring hur förutsättningarna faktiskt såg ut. En rad mer eller mindre utopiska projekt sattes i rullning, och misslyckades. Men med hjälp från andra länder som Japan och Kina lyckades de efter årtionden av experimenterande till sist att acklimatisera en rad olika växter.

− Den här perioden sammanföll också med kolonialismen och föreställningen om de vitas skyldighet att civilisera världen. Men Ryssland fick inga kolonier i den tropiska delen av världen, så de bestämdes sig för att skapa de själva och framför allt kinesiska experter och odlare togs in som hjälp med projektet. Då uppstod också en rädsla bland människor, att ryssarna skulle trängas undan och landet invaderas, säger Oleksandr Polianichev.

Kopplingar till klimatet och historien

Hans intresse för tsardömets tropiska ambitioner uppstod lite ur slumpen. I tidigare projekt har han läst gamla nummer av den lokala tidningen Kavkaz, och såg där återkommande artiklar och essäer på ämnet. Utifrån vår pågående klimatkris och hur vårt klimat förändras tycker han att det är intressant att se hur temperade zoner (till exempel barrskogsklimat eller buskstäppsklimat) delvis gjordes om till tropiska zoner.

− Sen är det så klart också intressant på sina egna historiska meriter, och spännande att se hur Ryssland försökte bygga sitt eget Indien eller Java, säger Oleksandr Polianichev.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-16