Dela

Facebook Mail Twitter

Jonna Bornemark undersöker graviditet, liv och jagets gränser i ny bok

Södertörnforskaren Jonna Bornemarks nästa bok heter Jag är himmel och hav – En filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser Länk till annan webbplats.. Boken knyter an till hennes tidigare verk Det omätbaras renässans och Horisonten finns alltid kvar, om vad vi tappar bort i vår iver att ringa in, spalta upp, mäta och kvantifiera varje aspekt av livet. Men den nya boken är samtidigt något helt annorlunda – och Jonna Bornemarks mest personliga bok hittills.

Student läser på en surfplatta

— Den här boken har tagit dryga två decennier att skriva. Erfarenheterna från graviditeter och förlossning har påverkat mig på djupet, både som filosof och som människa. Det beror inte minst på att det är erfarenheter där varken vardagsspråket eller det filosofiska språket räcker till, vilket tvingade mig att skriva poesi. När erfarenheter som sträcker sig bortom språket börjar tala kan de skaka om det vi annars tar för givet, säger Jonna Bornemark.

Den gravida kvinnan kontrollerar sin kropp och samtidigt inte, hon är passiv och aktiv på samma gång, hon möter både liv och död. Hon är en – och samtidigt två. Det är en erfarenhet som hittills inte har fått ta plats i filosofin, den västerländska filosofen har typiskt inte varit en kvinna, än mindre en gravid kvinna.

Men om vi tog denna erfarenhet på allvar, vad skulle vi då upptäcka? Vart skulle det leda oss?

— All min forskning bygger på levda erfarenheter, den första boken efter avhandlingen utgick från Mechthild von Magdeburgs erfarenheter och Det omätbaras renässans Länk till annan webbplats. och Horisonten finns alltid kvar Länk till annan webbplats. utgick från mina studenters och andras erfarenheter från svenskt arbetsliv, säger Jonna Bornemark och fortsätter:

— Men i denna bok utgår jag från mer personliga och intima erfarenheter med den genomsläppliga kroppen i centrum. Likt tidigare böcker har den både en filosofisk och en politisk sida. Erfarenheter av graviditet och barnafödande är väldigt sällsynta inom filosofin, filosofer har historiskt sett mestadels varit män, eller kvinnor som inte fött barn (till exempel nunnor). Men under 2000-talet är det ett växande tema som kan komma att förändra världen.

Jonna Bornemark har tidigare satt avtryck i svenska språket med ord som "förpappring" och begrepp som "det omätbaras renässans". Ord från denna bok ("ensamman", "paktivitet") och begrepp som "livets logik" -- kommer säkert att prägla det offentliga samtalet framöver.

Jag är himmel och hav Länk till annan webbplats. kommer ut i mars 2022, och har fått sin formgivning av prisbelönta Nina Ulmaja.

Artikeln bygger på pressmeddelande från förlaget Volante

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Filosofi & religion

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-16