Dela

Facebook Mail Twitter

Sveriges första forskarskola i islamologi – Södertörns högskola i nytt samarbete

Vetenskapsrådet ger nära 25 miljoner kronor till en ny forskarskola i islamologi. Satsningen är ett samarbete mellan sju lärosäten och fokus ligger på historiska och samhällsvetenskapliga studier av islam.

Från vänster: Simon Sorgenfrei och David Thurfjell mot grå bakgrund

− Det är väldigt roligt att vara med och ge en doktorandutbildning på högsta internationella nivå i en så här angelägen fråga, säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Den nya forskarskolan är ett gemensamt projekt mellan Göteborgs universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Södertörns högskola, Uppsala universitet, Umeå universitet samt Linnéuniversitetet som koordinerar forskarskolan.

− Sverige har varit starkt inom islamologi redan tidigare, men denna satsning är välkommen då kunskap om islam och muslimer är mycket efterfrågat. Islam är Sveriges näst största religion och nästan en miljon svenskar har muslimsk kulturbakgrund. Svenska muslimer kopplar i sin tur upp mot de olika traditioner vi finner inom global islam idag, från salafism till sekularism säger Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Islamologi är ett religionsvetenskapligt ämne där islams kultur, historia och religion studeras. Ämnet är väl förankrat på Södertörns högskola och utgör en vital del av forskningsmiljön.

− Fokus kommer att ligga på historiska och samhällsvetenskapliga studier av islam, inte teologi. Doktoranderna kommer att erbjudas starka lokala miljö men delar av utbildningen kommer också förläggas utomlands i något muslimskt majoritetsland som Egypten, Jordanien eller Turkiet, säger David Thurfjell.

Satsningen är den största i Sverige och forskarskolan kommer att ha totalt 12 doktorander med placering på de olika lärosätena. Forskarskolan kommer att anta studenter med magister- eller masterexamen, främst inom religionsvetenskap och islamologi, men även annan bakgrund kan bli aktuell. Utlysningarna av doktorandtjänsterna kommer vara internationella och utannonseras löpande under våren 2023.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Filosofi & religion

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-16