Ny forskarpodd: Religionsuppfattning hos den sekulariserade svensken
I månadens forskarpodd möter vi David Thurfjell, professor i religionshistoria, som just nu forskar om hur mainstreambefolkningen i Sverige ser på sig själva i förhållande till religion.

David Thurfjell har ägnat sig en hel del åt att forska om religiösa minoriteter, men i månadens forskarpodd berättar han om sitt pågående projekt där han undersöker hur vi sekulariserade svenskar ser på vår religion och oss själva i förhållande till den
– Vi människor är resultatet av en kulturhistoria som vi inte riktigt kan överblicka, menar David Thurfjell. Därför är det intressant att undersöka vår historia för att kunna förstå varför vi till exempel klär oss och beter oss som vi gör.
För att undersöka dessa, vad han kallar för ”post-kristna” – människor som har en kulturell bakgrund i luthersk kristendom, men som nu ser sig som sekulariserade – var David och hans forskarkollegor tvungna att vända sig utanför de traditionella platserna för att forska inom religion; det vill säga kyrkor, församlingar och religiösa föreningar.
– Vi har knackat dörr i bostadsområden och helt enkelt frågat: “Vad betyder religion för dig?”, berättar David.
Många av de intervjuade är kritiska till religionen, de framhåller till exempel att religion enligt dem innebär förtryck. Flera har också ett ambivalent förhållande till Svenska kyrkan, de kanske är medlemmar i den, men tar samtidigt avstånd från den.
I forskningsprojektet har också människor intervjuats i olika rekreations- och naturområden, för att undersöka kopplingen mellan natur och religion, eller kanske om kärleken till naturen har ersatt religionen?
Om detta och mycket annat kan du lyssna till i månadens forskarpodd.
Elin Wahlgren intervjuade och tekniker var Simon Karlsson. Forskarpoddarna är ett samarbete mellan MT-Talks och Södertörns högskolas kommunikationsavdelning. Du hittar alla Södertörns forskarpoddar på Soundcloud
.
Nytt forskningsinstitut ska möta kunskapsbehov i ett av världens mest sekulariserade och mångreligiösa länder
2021-02-17Nytt projekt ska studera relationen mellan islam och svenska staten
2021-01-29Riksbankens jubileumsfond finansierar nya projekt på Södertörns högskola
2020-12-10Muftiat - religiösa ledare, byråkrater eller statens förlängda arm?
2020-09-15Filosofer, ekonomer och statsvetare slår sina påsar samman i nytt kandidatprogram
2020-06-18Sidan är uppdaterad
2021-01-22