Din framtid!

Arbeta med journalistik med ett nyfiket, undersökande och kritiskt förhållningssätt

Efter kursen har du utvecklat journalistiska kunskaper och förmågor som du kan kombinera med dina tidigare erfarenheter. Du har fått träning i att arbeta som allmänreporter, och du kan med fördel specialisera dig på journalistiskt arbete inom ditt kompetensområde.

Efter kursen kan du söka kursen Journalistisk praktik, för att få praktiskt erfarenhet av journalistiskt arbete på en redaktion.

Journalistiska studier på Södertörns högskola ger dig både teoretisk kunskap och praktiska färdigheter som du har nytta av i arbetslivet. Du kommer ha bred kompetens inom såväl traditionella som digitala medier, och kunskaper att göra utförlig research som du sedan förmedlar genom olika typer av medier. Att studera journalistik ger dig möjlighet att få utlopp för din kreativitet, samtidigt som det balanseras med ett kritiskt förhållningssätt och teoretiska resonemang kring mediernas roll i samhället, både idag och i framtiden.

Med studier inom journalistik i ryggen kan du arbeta med alla former av journalistiskt arbete, både som frilansare eller anställd, på olika typer av företag och organisationer som arbetar med medier och kommunikation. Exempel på arbetsplatser är tidningar, tv-hus och nyhetsredaktioner.

Under studierna kommer du också ha skaffat dig bred kunskap om vårt samhälle, samt ett nyfiket, undersökande och kritiskt förhållningssätt till omgivningen. Du får möta människor i olika delar av samhället och få erfarenheter av olika områden i vårt samhälle. Du kan även välja att kombinera studier i journalistik med ett annat ämne, som till exempel religionsvetenskap, etnologi eller statsvetenskap, och på så sätt skaffa dig spetskompetens.

Per har från början en juristexamen och har jobbat på advokatbyrå och olika myndigheter. Han blev intresserad av att läsa kursen Journalistik för Akademiker på Södertörns högskola efter att ha pratat med en före detta kollega, som numera är chefredaktör.

En ny yrkesroll

– Det har varit en omställning att sätta sig in i en ny yrkesroll som har sina egna regler, det är stor skillnad på tempot mellan yrkeslivet och högskolan. I yrkeslivet är det mer ”på riktigt” och ibland kan det kännas frustrerande med alla inlämningsuppgifter. Däremot har det varit väldigt bra att få feedback från lärare och kurskamrater på alla texter vi skrivit. Majoriteten av de som går på programmet har, som jag, yrkeserfarenhet och en annan utbildning i grunden vilket gör att feedbacken blir mångsidig.

Som reporter är det lätt att träffa människor

– Roligast var det att praktisera på lokaltidningen Norra Skåne i två veckor. Jag fick arbeta från första dagen och hann med att träffa många intressanta personer runtom. Det som slog mig var att det var så lätt som reporter att träffa människor. I princip behövde jag bara lyfta på luren och en halvtimme senare sitter jag i en främlings hus. När jag arbetade som jurist var jag i princip fastkedjad vid datorn, så att jobba som reporter var en oerhörd frihet. Nästan friare än att studera på högskolan.

– För en 40-plussare som jag, med ett yrkesliv i bagaget, måste man vara beredd på att det är annorlunda att studera. Framförallt måste man se till att man avslutat allt innan man påbörjar programmet. Om du har uppgifter kvar från ditt tidigare jobb och inte ger studierna din fullständiga uppmärksamhet blir tiden på utbildningen lidande.

Planerar att starta en egen tidning

– Jag vill starta min egen tidning och har hunnit med att skaffa utgivningsbevis och en webb-domän. Det är inte säkert att någon kommer läsa den, men jag vill att den ska granska hur statliga pengar går till konstnärlig verksamhet. Kulturområdet är väldigt luddigt i allmänhet när det gäller hur resurser fördelas. Vem bestämmer vilken offentlig konst som ska ta plats? Ska konsten anpassa sig efter politiska riktlinjer? Såna frågor vill jag undersöka.

Text: Peter Schwartz