Dela

Facebook Mail Twitter

Premiär för Södertörn samtalar: politikens makt över medierna

Under våren drar Södertörns högskola igång en ny samtalsserie. I centrum står forskning, aktuella händelser och just samtalet. På såväl debattsidor som i sociala medier går diskussionerna på högvarv och utrymmet för eftertanke känns långt bort. Med Södertörn samtalar vill vi skapa det utrymmet.

Student läser på en surfplatta

Till premiären den 5 april har vi bjudit in Gunnar Nygren, professor i journalistik här på högskolan. Nyligen släppte han tillsammans med kollegan Karl Magnus Johansson, professor i statsvetenskap, boken Close and Distant: Political Executive – Media Relations in Four Countries. En bok som speglar hur relationen mellan den politiska makten och media förändras i takt med att spelplanen läggs om.

Regeringen storsatsar på kommunikation, många nyhetsredaktioner tvingas till nedskärningar och lever på knappa resurser. Det ger nya förutsättningar för landets politiska reportrar. Och det märks i nyhetssidornas spalter. Journalisternas möjligheter att ta fram egna nyheter och vinklar har minskat. Därtill har det som Gunnar Nygren och Karl Magnus Johansson kallar för ”halvfabrikat” ökat. Det vill säga artiklar till stor del baserat på information direkt från regeringens press- och kommunikationsavdelningar.

Vad gör detta med nyhetsbevakningen? Och har det någon betydelse för läsarna? Detta ska Gunnar Nygren diskutera tillsammans med Tom Moring, professor i kommunikation, som också bidragit till boken och Therese Rosenvinge, journalist och producent på Medierna i P1.

Södertörn samtalar kommer äga rum i bibliotekets lounge klockan 11.00, fredag den 5 april.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Media Läs mer om: Samhällsvetenskap

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-10-07