Scenkonstresidenset
Södertörns högskola och Huddinge kommun driver sedan 2021 ett gemensamt scenkonstresidens. Syftet är att skapa dialog mellan konstens utforskande arbetssätt och högskolans forskning och utbildning och att låta fler Huddingebor bidra till och ta del av konstnärlig verksamhet.
Arkeolog 8 årets residensinnehavare
2024 års residensinnehavare är danskonstkollektivet Arkeolog 8 med projektet I was here: skuggrunor. Det är ett tvärkonstnärligt samarbetsprojekt som, med utgångspunkt i fornlämningar, undersöker vilka avtryck vi lämnar efter oss idag och vilka kommunikationskanaler vi har att kommunicera om vår samtid; som säger ”I was here” och ekar långt in i framtiden för människor efter oss att ta del av.
Projektet ska bilda ett sorts nationellt "skuggrunrike" med digitala "runstenar" i form av danssolon, skapade av kvinnor 65+, framförda av avatarer i en förstärkt verklighet (Augmented Reality). "Dansrunorna" berättar om deltagarnas tankar om sig själva, samtiden och viktiga platser i deras närmiljö och är möjliga att ta del av genom en app i mobilen.
Projektet är tänkt att knyta samman då-nu-sedan, verkligt-virtuellt och tillfälligt-permanent i en arbetsprocess med både unga och äldre som mynnar ut i nedslag med danshändelser i digitala och verkliga, offentliga miljöer.
Detta händer inom residenset hösten 2024:
- Sep-okt: Berättelser från en grupp äldre kvinnor från Flemingsberg samlas in under ett antal tillfällen, i samarbete med ABF
- Sep-okt: En student utvecklar avataren i appen
- Sep-okt: Platsen för dansrunans placering väljs ut. Var är ännu hemligt!
- Oktober: Workshop tillsammans med arkeologistudenter
- 10 oktober: Möt Arkeolog 8 på Station X - Konst & kultur! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- November: Berättelserna omtolkas till ett danssolo, som spelas in i en av högskolans mediestudior.
- 28 november: Utställningen som visar arbetsprocessen bakom dansrunan hängs upp och smygöppnar i högskolans bibliotek dagen därpå.
- 5 dec: Intern workshop tillsammans med studenter på Arkivarieprogrammet.
- 5 dec: Vernissage! Kvällen inleds med vernissagevisning av utställningen i biblioteket 17.30. Därefter en kort promenad till Flemingsbergs Centrum, där själva dansrunan ca 18.30 avtäcks och invigs på plats på torget Fredens rike, utanför Svenska kyrkan.
- 12 dec: Utställningen avslutas.
Möten mellan konst, akademi och invånare i Flemingsberg
Genom att låta fler Huddingebor bidra till och ta del av konstnärlig verksamhet skapas en mer attraktiv livsmiljö i kommunen. Residensets verksamhet utgår från scenkonstlokalen Svarta lådan på Södertörns högskola i Flemingsberg, men aktiviteter kan äga rum i alla delar av Huddinge kommun – på campus, kommunbibliotek, skolor, studieförbund eller utomhus. I år samarbetar residensinnehavarna med ABF, där man knutit kontakt med en grupp kvinnor som sysslat med konsthantverk tillsammans. Under hösten har Arkeolog 8 regelbundet träffat kvinnorna och tillsammans arbetat fram berättelserna och dansen som ska utmynna i Flemingsbergs "dansruna".
Residenset innefattar även olika former av samverkan med studenter, forskare och lärare från högskolan. Under residensperioden genomförs t.ex. workshops, öppna repetitioner, seminarier gästföreläsningar och dialoger, beroende på projektets inriktning och vilka ämnen som kan vara relevanta.
Utvald aktör tilldelas en värd från en forsknings- och undervisningsmiljö som är relevant för det konstnärliga arbetet och en koordinator från kommunen respektive högskolan, vilka bistår med samarbeten och nya kontakter. Årets värd är filosofen Jonna Bornemark, knuten till Centrum för praktisk kunskap.
Residensinnehavaren utses genom en öppen utlysning vid årsskiftet. Perioden för residenset löper på deltid under april-december och ska resultera i en konstnärlig produktion i form av en föreställning, performance, film eller liknande som visas för publik.
Information om tidigare residens
Vill du hålla dig uppdaterad om residensets aktiviteter på högskolan och i kommunen? Registrera dig för vårt nyhetsbrev som kommer ut med oregelbundna mellanrum 4 – 6 ggr/år genom att mejla till scenkonstresidens@sh.se.
Sidan är uppdaterad
2024-11-13