Personer som letar böcker i bibliotekets hyllor

Bibliotekets hjälp och stöd till dig med funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning som påverkar dina studier har rätt att få din litteratur i anpassad form. På den här sidan kan du läsa mer om vad biblioteket kan hjälpa dig med.

Allmänt om bibliotekets stöd

För att du som har en funktionsnedsättning ska kunna ta del av din utbildning på ett likvärdigt sätt finns stöd att få, både på biblioteket och hos samordnare på din högskola. Genom biblioteket kan du få din kurslitteratur som bland annat talbok och punktskrift.

Kontakta oss genom att mejla talbok@sh.se eller klicka på knappen nedan, så kommer du till ett kontaktformulär. Du behöver inte först ha träffat en samordnare.

Om anpassad kurslitteratur

Talböcker via Legimus

Talböcker är den vanligaste formen av anpassad media. En talbok är en inläst version av din kursbok, som du kan lyssna på och ofta även parallellt läsa med ögonen i. Du behöver inte ett intyg, men måste ha någon form av funktionsnedsättning som leder till en läsnedsättning för att få använda talböcker. Exempel kan vara dyslexi, ADHD eller nedsatt syn. Om du har rätt till talböcker kan du fritt ladda ner eller strömma de böcker du behöver.

Punktskrift och e-text

Vi kan också hjälpa dig att få din kurslitteratur som punktskrift eller andra format som är anpassade för dig som är blind eller har kraftig synnedsättning. Är du blind har du rätt att få all litteratur inläst, oavsett sidantal och vi går igenom din litteraturlista åt dig. Du kan även få annan hjälp. Det är viktigt att du som är blind kontaktar oss så snart som möjligt, gärna redan när du sökt en kurs. 

Vanliga frågor om talböcker

Om dina koncentrationssvårigheter beror på en konstaterad eller misstänkt funktionsnedsättning har du rätt till talböcker. I annat fall kan du tyvärr inte få talböcker. Läs mer på Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM):s webbplats Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ditt användarnamn är den mejladress du har valt när du skapade ditt konto. Om du inte har tillgång till den adressen längre, eller har glömt vilken den är, mejla talbok@sh.se.

Om du har glömt ditt lösenord men har samma mejladress som tidigare kan du få ett nytt lösenord på Legimus: Glömt lösenord Länk till annan webbplats..

Nej, det är inget vi rutinmässigt gör. Det är ditt ansvar som student att kolla om litteraturen finns i Legimus. Försök att få din litteraturlista så snart som möjligt. Viktigt att veta är att det kan ta upp till 8 veckor att få en bok inläst så du behöver vara ute i god tid.

Om du saknar något så kan du beställa inläsning från MTM genom att fylla i formuläret Beställ inläsning av talbok.

Du kan söka på Legimus webbplats, i appen Legimus, i läsprogrammet EasyReader eller i bibliotekets sökverktyg SöderScholar, där du hittar en klickbar ikon ifall boken finns i Legimus.

Det finns vissa begränsningar. För att vi ska kunna begära inläsning behöver boken vara obligatorisk (inte referenslitteratur) och hela eller i princip hela boken måste vara obligatorisk. Om det du ska läsa är en mindre del kan du läsa med TorTalk, se vidare på sidan.

  • Mobil: Appen Legimus finns till både iOS och Androidenheter och är kostnadsfri.
  • Dator: Via Legimus webbplats kan du kostnadsfritt få läsprogrammet EasyReader, som finns till både PC och Mac. Tyvärr fungerar programmet inte till Chromebook. Har du en Chromebook och vill läsa i datorn kan du använda appen Legimus.

Du kan även läsa en talbok på andra sätt, men eftersom navigeringsmöjligheterna är viktiga när du läser kurslitteratur rekommenderar vi dessa.

Ibland finns inte text med i en talbok. Men sidnummer och rubriker finns alltid. Sidnumret som du ser i talboken är alltid samma som den tryckta boken som talboken gjorts efter, oavsett hur stor textstorlek du valt att läsa med. Du kan alltså hänvisa till talboken som om det var den tryckta boken. Titta noga så att årtalet är rätt.

Resursrummet

På entréplan i biblioteket, rum UB 523 finns Resursrummet. Läs mer om vad som finns i Resursrummet och hur du bokar.

Stödprogram du kan få hemifrån

Om du har tillgång till talböcker kan programmet hjälpa dig att läsa på ett mer överskådligt sätt. Du kan göra bokmärken för att märka upp text när du till exempel skriver en hemtenta. Programmet finns till PC och Mac.

Programmet finns också i Resursrummet och Tysta datorsalen.

TorTalk är ett program som omvandlar skriven text till ljud. Du som är student på SH kan få programmet TorTalk kostnadsfritt till din egen dator. Du behöver inte ha någon läsnedsättning. Mer information och licensnycklar finns på sidan Talsyntes Länk till annan webbplats..

Programmet finns också på alla datorer på Södertörns högskola, inklusive de på biblioteket.

Stödprogram som finns på campus

Stavningsprogram som reagerar bland annat på rättstavade ord med olika betydelser.

Finns i Resursrummet och på de bärbara datorerna med stödprogram.

Förstoring och skärmläsning. Ett program utvecklat specifikt för användare med synnedsättning. Programmet förstorar och läser upp det som finns på skärmen.

Finns i Resursrummet.

Du som är funkastudent på SH kan låna en bärbar dator med stödprogram i två veckor på Infocenter.

Mer stöd på högskolan för dig med konstaterad funktionsnedsättning

Som student med funktionsnedsättning kan du få även annat stöd från din högskola. För denna typ av stöd behöver du ha intyg på din funktionsnedsättning.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-08-01