Personer som letar böcker i bibliotekets hyllor

Bibliotekets hjälp och stöd till dig med funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning som påverkar dina studier har rätt att få din litteratur i anpassad form. På den här sidan kan du läsa mer om vad biblioteket kan hjälpa dig med.

Allmänt om bibliotekets stöd

För att alla studenter ska kunna ta del av sin utbildning på likvärdigt sätt finns det stöd på biblioteket och stödsamordnare på de olika högskolarna. Genom biblioteket kan du få din kurslitteratur i anpassad form, och vi har stationära datorer med flera stödprogram samt ett resursrum.

Du kan komma direkt till oss för att få ta del av våra resurser utan att först ha träffat din stödsamordnare. Kontakta oss genom att mejla talbok@sh.se eller klicka på knappen Skaffa talböcker och annan anpassad media, så kommer du till ett kontaktformulär.

Anpassad kurslitteratur

Talböcker via Legimus

Talböcker är den vanligaste formen av anpassad media. Med talböcker kan du få din kurslitteratur uppläst, ofta även med skriven med text att följa med i. Du behöver inte ett intyg, men måste ha någon form av läsnedsättning, till exempel dyslexi, ADHD eller nedsatt syn, för att få använda talböcker. Om du har rätt till talböcker kan du fritt ladda ner eller strömma de böcker du behöver.

Punktskrift och e-text

Vi kan också hjälpa dig att få din kurslitteratur som punktskrift eller andra format som är anpassade för dig som är blind eller har kraftig synnedsättning. Är du blind har du rätt att få all litteratur inläst, oavsett sidantal och vi går igenom din litteraturlista åt dig. Du kan även få annan hjälp. Viktigt att du kontaktar oss direkt så snart som möjligt. 

Vanliga frågor om talböcker

Om dina koncentrationssvårigheter beror på en konstaterad eller misstänkt funktionsnedsättning har du rätt till talböcker. I annat fall har du tyvärr inte rätt till talböcker. Om du är osäker på om du har rätt till talböcker kan du läsa mer på Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM):s webbplats Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nej, det är inget vi rutinmässigt gör. Det är ditt ansvar som student att kolla om litteraturen finns i Legimus. Försök att få din litteraturlista så snart som möjligt. Viktigt att veta är att det kan ta upp till 12 veckor att få en bok inläst så du behöver vara ute i god tid.

Om du saknar något så kan du beställa inläsning från MTM genom att fylla i formuläret Beställ inläsning av talbok. Det kan ta upp till 12 veckor att få en bok inläst.

Du kan söka på Legimus webbplats, i appen Legimus eller i läsprogrammet EasyReader i din dator. I bibliotekets sökverktyg SöderScholar finns också en Legimusikon ifall boken finns i Legimus.

Det finns vissa begränsningar. För att vi ska kunna begära inläsning behöver boken vara obligatorisk (inte referenslitteratur) och du behöver läsa hela eller i princip hela boken. Om det du ska läsa är en mindre del kan du läsa med TorTalk, se vidare på sidan.

  • Mobil: Appen Legimus finns till både iOS och Androidenheter och är kostnadsfri.
  • Dator: Via Legimus webbplats kan du kostnadsfritt få läsprogrammet EasyReader, som finns till både PC och Mac. Tyvärr fungerar programmet inte till Chromebook. Har du en Chromebook och vill läsa i datorn kan du använda appen Legimus, eller läsa i Legimus webbspelare.

Du kan även läsa en talbok på andra sätt, men eftersom navigeringsmöjligheterna är viktiga när du läser kurslitteratur rekommenderar vi dessa.

Ibland finns inte text med i en talbok. Men sidnummer och rubriker finns alltid. Sidnumret som du ser i talboken är alltid samma som den tryckta boken som talboken gjorts efter, oavsett hur stor textstorlek du valt att läsa med. Du kan alltså hänvisa till talboken som om det var den tryckta boken. Titta noga så att årtalet är rätt.

Resursrummet

På entréplan i biblioteket, rum UB 523 finns Resursrummet. Läs mer om vad som finns i Resursrummet och hur du bokar.

Stödprogram du kan få hemifrån

Om du har tillgång till talböcker kan programmet hjälpa dig att läsa på ett mer överskådligt sätt. Du kan göra bokmärken för att märka upp text när du till exempel skriver en hemtenta.

Programmet finns också i Resursrummet, Infoverkstan, Tysta IT-verkstan samt på bärbara datorer med stödprogram.

TorTalk är ett program som omvandlar skriven text till ljud. Du som är student på SH kan få programmet TorTalk kostnadsfritt till din egen dator. Du behöver inte ha någon läsnedsättning. Mer information och licensnycklar finns på sidan Talsyntes Länk till annan webbplats..

Programmet finns också på alla datorer på Södertörns högskola, inklusive de på biblioteket.

Stödprogram som finns på campus

Stavningsprogram som reagerar bland annat på rättstavade ord med olika betydelser.

Finns i Resursrummet och på de bärbara datorerna med stödprogram.

Ordbok på svenska och engelska med dyslexivänlig sökfunktion.

Finns i Resursrummet.

Förstoring och skärmläsning. Ett program utvecklat specifikt för användare med synnedsättning. Programmet förstorar och läser upp det som finns på skärmen.

Finns i Resursrummet.

Du som är funkastudent på SH kan låna en bärbar dator med stödprogram i två veckor på Infocenter.

Mer stöd på högskolan för dig med konstaterad funktionsnedsättning

Som student med funktionsnedsättning kan du få även annat stöd från din högskola. För denna typ av stöd behöver du ha intyg på din funktionsnedsättning.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-03-30