Pedagogiska kunskaper kopplade till din yrkeserfarenhet
Programmet består av sex terminer och innehåller utbildningsvetenskap, det förskolepedagogiska området samt VFU, verksamhetsförlagd utbildning (praktik) med åtta VFU-dagar per termin.
Genom studier i utbildningsvetenskap utvecklar du kunskaper kopplade till förskollärarens yrkesroll. Du lär dig bland annat om det dubbla uppdraget kring omsorg och lärande, ledarskap, värdegrund, barnens frihet och rätt till deltagande samt hur konflikter uppkommer och hanteras.
Kurserna i förskolepedagogik innefattar olika kunskapsområden som språkinlärning, matematikutveckling, natur och teknik. Den interkulturella profilen är ständigt närvarande och du kommer att få diskutera olika slags interkulturella frågor och utmaningar.
I utbildningen ingår estetiska uttrycksformer som bild, dans, drama och musik. Det hjälper dig träna förmågan att genomföra lärandeaktiviteter som är varierande, lustfyllda, kreativa och konstnärliga. De estetiska uttrycksformerna är även värdefulla inslag för utbildningens andra profilområde, bildning. Bildningsprofilen innebär att du och dina kurskamrater diskuterar innehållet i kurserna och ställer det i relation till samhället i stort. Det betyder också att du reflekterar kring uppdraget som lärare och din egen utveckling.
Det ingår åtta dagars praktik, verksamhetsförlagd utbildning (VFU) per termin som du genomför på en arbetsplats med en behörig kollega som handledare. Du kommer att ha kontakt med VFU-lärare från högskolan som följer dig i dina studier tills du landar i din framtida lärarprofession.
Under utbildningens sista termin skriver du ett självständigt vetenskapligt arbete inom det förskolepedagogiska området.
Förskolläraruppdraget i tid och rum, Förskolans kunskapstraditioner, Estetiska färdigheter 1, Barn och barndomshistoria, VFU
Bilden av barnet och lyssnandets pedagogik, Individen, gemenskapen och den pedagogiska miljön, Pedagogiskt ledarskap och kommunikation, Den heterogena förskolan, VFU
Matematik i förskolan, Barns språk och kommunikation 1, Natur och teknik med utomhuspedagogik, VFU
Miljö, material och estetik, Barns lek och existentiella frågor, Projektarbete i förskolan, Förskolepedagogisk uppsats, VFU
Estetiska färdigheter 2, Barn, kultur och interkulturalitet i förskolan, Matematikdidaktiskt arbete i förskolan, Barns språk och kommunikation 2, VFU
Att beforska förskolan, Självständigt arbete, Förskola i förändring, VFU
Arbetssätt
Genom att du läser utbildningen delvis på distans, har du möjlighet att arbeta deltid vid sidan av dina studier. Du har schemalagd undervisning en dag i veckan men eftersom utbildningen ges på heltid krävs tid för studierna utöver denna dag. Undervisningen på högskolan sker i form av föreläsningar, seminarier eller examinationer. Distansundervisningen är webbaserad, i form av exempelvis film, digitala föreläsningar eller arbetsgrupper på webben.
Du examineras främst genom muntliga presentationer, redovisningar och hemtentamen. Salstentamen och självständiga arbeten ingår också som examinationsformer.
Under utbildningen får du även ta del av studiebesök, laborationer och fältstudier i naturen samt genomföra verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Under VT25 kommer den schemalagda campusdagen att vara på måndagar. I undervisningen på högskolan tillhör du en seminariegrupp med cirka 25 studenter. Större delen av kurslitteraturen är på svenska, men det förekommer även kurslitteratur på andra nordiska språk samt på engelska.