Student

Checklista för nya studenter

Här har vi skapat en checklista för dig som är ny student med allt du behöver göra innan din utbildning drar igång.

  • Smygstarta din utbildning
    Den 28 augusti kl. 10-15 kan du som ny student smygstarta din utbildning redan veckan innan terminsstart. Vi anordnar en Smygstartsdag på campus där du får träffa studenter och personal och ställa dina frågor inför studiestarten. Läs mer om smygstarten.
  • Välkomstceremoni och terminsstartsmässa
    Du som är ny student är varmt välkommen att delta på högskolans välkomstmässa och terminsstartsprogram den 2 september. Se programmet här.
  • Hämta ut ditt SH-konto
    När du blir antagen som student så skapas det ett SH-konto med användarnamn till dig. Du behöver hämta ut ditt SH-konto. Se SH-konto.

Du kan också hämta ut ditt SH-konto med BankID, se filmen nedan för att se hur du går tillväga.


  • Registrera dig
    Registrering är obligatorisk och om du inte har registrerat dig senast ett visst datum förlorar du din studieplats. Du kan inte logga in på Studiewebben förrän efter du har registrerat dig. Hur registrering går till varierar mellan olika program och kurser. Vissa har upprop och andra har webbregistrering. Det är därför mycket viktigt att du tar reda på vad, och vilka datum, som gäller för just dig! Se hur just du ska registrera dig på Registrera dig.
  • Aktivera tvåstegsverifiering
    Tvåstegsverifiering är en obligatorisk åtgärd för att öka säkerheten för ditt studentkonto. Det innebär att du loggar in i två steg: med hjälp av ditt användarnamn och lösenord, samt med en kod eller godkänna via en app i din telefon. Läs mer och aktivera tvåstegsverifiering här.
  • Studiewebben
    Någon dag efter att du har registrerat dig och aktiverat ditt SH-konto kommer du att kunna se din kurs i Södertörns högskolas lärplattform, Studiewebben. Du loggar in på Studiewebben via sh.se/student. Läs mer om Studiewebben. Du kan redan nu gå in på Studiewebben och kolla igenom guidematerialet Allt om Studiewebben. Länk till annan webbplats.
  • Kontrollera din e-postadress
    Den e-postadress högskolan använder för kommunikation till dig är den du angivit i Ladok. Kontrollera att denna stämmer och är uppdaterad. Klicka här för att komma till Ladok.
  • Hämta ditt SH-kort
    Från och med 2 september kan du hämta ut ditt SH-kort.
    Tiderna för kortutlämning är: 2 -5 september klockan 8.30 – 15.30 på plan 3 i foajén i Aulan. Efter den 5 september kan SH-korten hämtas i Infocenter under deras öppettider resterande dagar.
    Läs mer om vad du kan göra med ditt SH-kort 
  • Skaffa pinkod för att kunna låna
    Skaffa pinkod för att kunna låna
    Du behöver själv skaffa en PIN-kod innan du kan låna böcker på biblioteket. Det gör du enklast online på sidan Skaffa pinkod Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett tips är att välja samma kod som den inpasseringskod du får när du hämtar ut ditt SH-kort.
  • Reserv?
    Reservantagning är aktuellt när någon eller några som blivit antagna till en utbildning tackat nej till sina platser. Utifrån resultatet i urvalet kallas reserver i tur och ordning. Alla som har blivit antagna till en utbildning dyker inte alltid upp och därför antar vissa utbildningar fler sökande än vad de har utbildningsplatser. Det innebär att de inte behöver kalla reserver så fort någon hoppar av. Det här kallas att göra ett överintag. I de fall där högskolan gör ett överintag betyder det att reserv 1 i en urvalsgrupp inte automatiskt kommer att antas när en person i samma urvalsgrupp hoppar av. Den tomma platsen fylls av en person som ingår i överintaget. Många institutioner skickar också ut kallelse till upprop och registrering tillsammans med praktisk information till alla antagna och reserver med möjlighet att bli antagna. I informationen framgår vad du ska göra för att behålla din plats eller reservplats. Uppropet/registreringen är obligatorisk och kommer du inte, förlorar du din plats.
  • Ladda ned Zoom-klienten till din dator/mobila enhet
    Zoom är ett digitalt verktyg som högskolan använder i distansundervisning/onlineundervisning. Läs mer om Zoom i dina studier.
  • Se till att du har allt studiematerial du behöver
    Du behöver penna, anteckningsbok och kurslitteratur. Kurslitteraturen behöver du köpa själv. Du hittar vilken kurslitteratur du behöver i litteraturlistan. Läs mer om kurslitteratur. Högskolan har stationära datorer i datorsalar och i biblioteket som du kan använda på plats. För att kunna följa föreläsningar hemifrån och anteckna digitalt på föreläsningar så behöver du ha en privat laptop.
  • Bli medlem i SöderS - Södertörns högskolas studentkår
    Att bli medlem i studentkåren är frivilligt och gör din studievardag mycket roligare. Förutom att förgylla din studietid och få vänner för livet, kan du få meriter inför arbetslivet och en billigare studievardag fylld av skräddarsydda rabatter. För SöderS står studenternas intressen i centrum och vi arbetar lite som ett fackförbund för högskolans studenter. Som kårmedlem får du tillgång till studentbostadskön SSSB och tillgång till exklusiva medlemsrabatter på till exempel butiker, restauranger och gym. Dessutom får du rabatt på allt du köper i SöderS Andrahandsbokhandel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i SöderS Pub Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

    Bli medlem här: soders.nu/medlemskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Ansök om studiemedel
    Som student på högskolan har du ofta rätt till studiemedel via CSN, Centrala studiestödsnämnden. Studiemedlet består av studielån – som ska återbetalas efter avslutade studier, och studiebidrag – som inte behöver återbetalas. Du ansöker om studiemedel på CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Kolla upp vad för stöd som högskolan erbjuder
    Om det är första gången du ska studera och du känner dig lite osäker på hur man skriver eller hur man håller en presentation så kan du vända dig till Studieverkstan. Studieverkstan kan hjälpa dig om du vill diskutera dina skriftliga och muntliga uppgifter, få språkhandledning och litteraturtips. Du kan få svar på allt från skrivregler till uppsatsskrivande och presentationsteknik. Här kan du också prata om till exempel studieteknik, talängslan eller skrivkramp. För mer information och öppettider, se Studieverkstan. Har du frågor om val av inriktning? Hur du sätter ihop
    en egen examen? Hur högskolans utbildningsutbud ser ut? Ta del av det stöd som Studie- och karriärvägledningen erbjuder.
  • Studera med funktionsnedsättning
    Är det så att du har någon funktionsnedsättning som berättigar till särskilt stöd, kan du vända dig till vår samordnare för stöd till studenter med funktionsnedsättning. Mer information om detta hittar du på Stöd till studenter med funktionsnedsättning. Du kan också se vad biblioteket erbjuder för stöd på deras sidor.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-08-27