Student

Historiska studier

Historiska studier är ett humanistiskt område där samhälle, kultur och kulturarv studeras från flera perspektiv och med utgångspunkt i olika ämnestraditioner. Här finns en livaktig forskningsmiljö med en stor vetenskaplig bredd. Gemensamt för området är att det omfattar vetenskaper med empiriskt och teoretiskt fokus på större tidsdjup.

Den vetenskapliga utgångspunkt som präglar Historiska studier är att all mänsklig verksamhet är historiskt kontextualiserad och att samtida och historiska perspektiv hör samman. Övergripande förändringar i samhället och dess idétraditioner analyseras för att bättre kunna förstå en föränderlig värld.

Historiska studier innefattar fem humanistiska forskarutbildningsämnen: historia, idéhistoria, arkeologi, etnologi och religionsvetenskap. Idag finns ett utvecklat samarbete mellan dessa ämnen och institutionens övriga ämnesmiljöer: arkivvetenskap och biblioteks- och informationsvetenskap. Området präglas av en mångvetenskaplighet som förutsätter att de ingående ämnena samarbetar nära men utan att ge avkall på sina respektive ämnes­identiteter. Förutom studier i respektive ämne genomförs gemensamma forskarkurser, seminarier och aktiviteter.

Forskning och forskarutbildning inom Historiska studier bedrivs inom Institutionen för historia och samtidsstudier, där även de tre centrumbildningarna Samtidshistoriska institutet (SHI), Marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS och Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet (IMS) är placerade.

Ett nära samarbete finns etablerat med Centre for Baltic and East European Studies (CBEES), som har till uppgift att samordna Södertörns högskolas Östersjö- och Östeuropaforskning.

Doktorandplatser utlyses vanligtvis i början av kalenderåret. För att se aktuella utlysningar, besök högskolans sida för Lediga jobb och motsvarande sida på engelska: Vacant positions.

Profilområden
Samverkan
Forskarutbildning
Projekt och publikationer
Personal

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-10-24