Om Södertörns högskola / Ämnen

Journalistik

Grafiskt element för ämnet journalistikVälkommen till en av Sveriges populäraste journalistutbildningar – vi utbildar framtidens digitala journalister.

Om du brinner för samhällsfrågor, vill avslöja missförhållanden och informera och engagera människor är Södertörns journalistutbildning något för dig. På Södertörns högskola ger vi dig en journalistutbildning genom en kombination av praktik och teori. Du lär dig avancerad research och att förmedla den i text, bild, ljud och video. Du kommer också att behärska den senaste medietekniken i digitala kanaler.

Journalister utbildade på Södertörns högskola fördjupar sig inom datajournalistik och nya digitala format. Hos oss får du teoretiska kunskaper och inblick i den senaste forskningen, kombinerat med praktiska kunskaper i de tekniska verktyg som branschen använder.

Du lär dig grunderna i journalistisk källkritik, såsom research och etik. Det genomsyrar sedan de moment där du genomför kortare och längre journalistiska projekt mot olika plattformar och målgrupper. Utbildningen innehåller även två längre praktikperioder, där du får erfarenhet av yrkeslivet och avslutas med ett större självständigt arbete. Du väljer bland nio olika program och kan därför rikta in dig på det du är intresserad av. Södertörns högskola har nära branschkontakter och jobbar ständigt för att ligga i framkant, i linje med den snabba medieutvecklingen. Vi utbildar morgondagens journalister.

Framtidens journalister utbildas på Södertörns högskola

Lärarna i journalistik vid Södertörns högskola kombinerar vetenskaplig kompetens med bred journalistisk erfarenhet. Detta berikar våra utbildningar med den senaste forskningen samtidigt som du som student får god inblick i yrkeslivet som journalist. Vi lägger stor vikt vid att utrusta dig med praktiska kunskaper för ett föränderligt yrke.

Södertörns högskola utbildar journalister vid två kandidatprogram, ett magisterprogram samt fristående kurser på både grund- och magisternivå:

  • Datajournalistik för yrkesverksamma riktar sig till yrkesverksamma journalister som vill lära sig mer om grundläggande statistiska metoder och att analysera och bearbeta större datamängder utifrån journalistiska frågeställningar. 
  • Den fristående kursen Hyperlokal publicering riktar sig till dig som brinner för den lokala rapporteringen från din stadsdel, by eller ort och som vill lära dig mer om publicistiska frågor, entreprenörskap och medieteknik med små resurser.

Våra journalistprogram får bra betyg

Högskoleverkets granskning av Södertörns högskolas kandidatprogram i journalistik visar att ämnet håller hög kvalitet

Läs hela yttrandet i Universitetskanslerämbetets Resultatsök.

Kontakt

Undrar du något? Mejla gärna: journalistik@sh.se

Institutionstillhörighet